SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
UMEDALENS IF
BADMINTON - BANDY - BORDTENNIS - FOTBOLL - FRIIDROTT - GYMNASTIK/DANS - ORIENTERING - SKIDOR - VETERANER

Anvisningar och spelregler för Barn- & Ungdomsidrotten

Föreningens anvisningar för barn- och ungdomsidrotten bygger på riksidrottsförbundets anvisningar och riktlinjer där vi har lagt till ytterligare förklaringar för vad respektive rubrik innebär för ledare och föräldrar. Anvisningarna syftar till att förklara hur vårverksamhet ska bedrivas och skötas för att skapa trygga idrottsmiljöer för de barn och ungdomar som finns i vår verksamhet.

 
Du hittar materialet HÄR
Idrott och NPF

Tillsammans har samarbetsföreningarna Sandåkerns SK, Umedalens IF och IBK Dalen tagit fram ett material för hur vi i våra föreningar kan arbeta med barn med NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Detta är en grupp ungdomar som ofta glöms och vi vill med det här lyfta vad NPF (ADHD, Tourettes, Asbergers och autismspektrumtillstånd) innebär och hur vi kan ta tillvara på de här ungdomarna och stötta dem på bästa sätt. Materialet och ledarkort med information att ta med på möten finns att hitta på länkarna nedan. Allt material går att ladda ned i pdf format om du öppnar fönstret i en ny flik. För mer information, kontakta ungdom@vastpastan.se

 

Idrott och NPF: INFORMATIONSBLAD

 

Ledarkort om NPF: LEDARKORT-NPF

Riktlinjer - Vid oro för ett barn
Nästan alla barn och ungdomar i Sverige (9/10) är någon gång med i en idrottsförening, genom idrotten får barn träffa kompisar, ha roligt och utvecklas tillsammans. För en del barn kan också idrotten vara deras frizon, där de kan komma bort från jobbiga saker i deras vardag eller i hemmet. Men vad gör vi när ett barn kommer ibland och har blåmärken som inte kan förklaras? Kränkande behandling kan förekomma inom idrotten också vilket vi arbetar med men då så många barn och ungdomar är i en idrottsförening någon gång är chansen stor att vi någon gång stöter på barn som vi kan känna oro för. Som en del av samhället har vi i föreningen ett ansvar att ge barn det dem behöver som rätt till rörelse, delaktighet, en trygg miljö men också att uppmärksamma när vi misstänker att ett barn far illa. 

I de här riktlinjerna finns det stöd och information kring vad du som vuxen kan göra när du känner oro för ett barn, vi behöver alltid se till vad som är barnets bästa. 

Barnens spelregler
Idrotten ska vara rolig, alla barn och ungdomar har rätt att må bra, känna sig välkomna och att de kan utvecklas i en trygg gemenskap! Exakt som det finns regler i idrotten finns det också spelregler för hur vi ska bete oss mot varandra, det är väldigt viktigt för oss att barn och ungdomar behandlas med respekt och får idrotta på sina egna villkor.

Riksidrottsförbundet, som är Sveriges största idrottsförbund har tillsammans med BRIS tagit fram barnens spelregler, vill du läsa mer om dem så kan du gå in på den här länken och läsa vilka regler som gäller: https://barnensspelregler.se
         Publicera    AvgränsareRedigera stycke
Barn har rätt till en trygg miljö, idrotten ska vara en trygg miljö. I vår förening pågår det ett utvecklingsarbete för att skapa en tryggare idrottsmiljö där barn inte behöver uppleva mobbning, trakasserier eller fara illa. En del i detta arbete är att öppna en så kallad visselblåsarfunktion där barn, ledare och vuxna kan rapportera in om de misstänker att något barn far illa. Du hittar länken direkt i det här mailet eller via din förenings hemsida.

Om du misstänker att att barn far illa så kan ett alternativ vara att prata med ledare eller föräldrar, är det inte möjligt så använd gärna vår nya funktion. När du använder den kan du välja att vara anonym, dela gärna med dig då av tillräcklig information. Uppgifterna som kommer in kommer endast vara tillgängligt för föreningens Barn- och Ungdomsutvecklare, utifrån uppgifterna kommer Barn- och Ungdomsutvecklaren sen utreda ärendet och föreningen tar sen till åtgärder, skulle det misstänkas att något brott har skett så kommer vi att göra en anmälan.

Vill du rapportera något kan du göra det i den här länken, det går att vara anonym! bit.ly/Visselblåsare
Vad är toppning, nivåindelning, nivåanpassning?

Begreppen toppning, nivåindelning och nivåanpassning kan höras bland föräldrar och ledare men vad innebär de egentligen? Här nedan försöker vi reda ut och förklara de olika begreppen och vad konsekvenserna av dem kan vara.


Förenklat går det att sammanfatta de tre begreppen så här men nedan följer också en utförligare beskrivning av dem.

§ Toppning är när man låter de spelare som tränarna anser vara bäst få mer speltid än någon annan i laget under en match.

§ Nivåindelning är när man låter de spelare som för stunden är längre fram i utvecklingen träna och spela matcher tillsammans.

§ Nivåanpassning/individanpassning är när man anpassar träning och matcher så att alla kan delta och ha kul.

 

Toppning innebär:

§ En framgång på kort sikt (vinner en cup eller match).

§ De bättre utvecklade spelarna utvecklas initialt men kommer samtidigt under stor press.

§ De mindre utvecklade spelarna får inte samma utvecklingsmöjligheter och känner inte att de är en del av gruppen.

§ Det blir tufft att hantera mentalt när en “sämre” spelare passerar en “bättre” i utvecklingen.

§ Konsekvensen kan bli att spelare som är “bättre och “sämre” slutar på grund av. detta.

§ Äldre/mer utvecklade spelare lånas in till laget i syfte att öka vinstchansen på bekostnad av speltid för lagets egna spelare.

§ Vissa spelare matchas alltid på särskilt populära/viktiga positioner i syfte att öka vinstchansen.

§ Det blir inte samma lagkänsla och trygghet i laget.

 

Nivåindelning innebär:

§ Skapar fasta grupper eller nivåindelade cementerade grupper under träning.

§ Regelbunden särbehandling eller särskild träning för nivåindelade grupper.

§ Fasta match-lag inom en grupp.

§ Ingen rotation av spelare mellan olika nivåer på träning eller match.

§ Det blir tufft att hantera mentalt när en “sämre” spelare passerar en “bättre” i utvecklingen.

§ Det blir inte samma lagkänsla och trygghet i laget.

 

Nivåanpassning/individanpassning innebär:

§ Att få så många att spela fotboll så länge som möjligt.

§ Att ledare anpassar en övning eller ett moment i träningen till individens kunskapsnivå.

§ Barn och ungdomar känner ofta att de “lyckas” på träning och match.

§ Alla barn får lära sig att ta ansvar på träning och match.

§ Skapar en stark lagkänsla och trygghet i laget.

 

Argumenten för nivåindelning handlar om att barn och ungdomar ska spela mot andra som för närvarande befinner sig på en liknande nivå, och att de som är “bättre” inte utvecklas på samma sätt om de spelar med de “sämre”. Som nämnts i spelarutbildningsplanen så utvecklas barn som spelare i olika takt och det beror till stor del på att de utvecklas olika fysiskt och mentalt och det tar därför längre tid för en del barn att “hinna” ikapp i sin utveckling som spelare. Dessutom lär sig barnen av varandra och den som är “mer utvecklad” får lära sig att ta ansvar och den som är “mindre utvecklad” får lära sig att även den bidrar till laget och växer som individ.

 

Lagsport för många handlar om gemenskapen med kompisar och att tillsammans spela matcher och gå på träning. Om man redan i tidig ålder inte tillåts spela med sin kompis, som är längre fram i sin utveckling, kan det vara en avgörande faktor som gör att barnet slutar. Det ställer givetvis högre krav på oss ledare att utmana barnen på deras nivå och se till att de samtidigt känner att de är delaktiga i laget och att vi lyssnar på deras behov som individer.

 

Finns det en enkel lösning på problemet?

Vår förening vill, och det gynnar alla om vi kan, få barn och ungdomar att spela så länge som möjligt under deras uppväxt och när de är tonåringar. Vi vet aldrig om “Per” eller “Anna” kommer att bli professionella idrottare när de är åtta, tio eller fjorton år, bara för att de inte är lika utvecklade som andra. 

 
Huvudsponsorer UIF 2024
Olles Spår Sponsorer 2023/2024