SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Utbildning i Lärgrupp

Alla idrottsföreningar och även vi samarbetar med de olika idrottsförbunden och RF-SISU, vår förening har länge haft ett väl utvecklat samarbete med RF-SISU där vi bland annat arbetar med lärgrupper. En lärgrupp är när en grupp människor, t.ex ledare, diskuterar ett ämne för att lära av och med varandra. Lärgrupper är något som en del av er har hört talats om och föreningen kommer nu att utveckla sättet som vi arbetat med lärgrupper för att mer kunna rikta ämnena och diskussionerna mot vad som är viktigt att utveckla inom vår förening. Hur funkar det?

 

I en lärgrupp finns det ingen uttalad expert utan det går ut på att dela kunskap inom gruppen och diskussionen kan utgå från olika teman för att skapa meningsutbyte, gemenskap och delaktighet. På den här sidan hittar ni exempel på olika teman som ni som ledare kan diskutera. Dessa diskussioner kan ni som ledare ha när som helst under året och mycket av de samtal ni har idag med varandra skulle kunna vara en lärgrupp men det rapporteras inte alltid in vilket vi hoppas kunna förbättra med det här.

 

Vi vet att i verksamheterna så finns det redan idag en diskussion mellan ledare inför, under och efter en säsong. Därför finns det nu också ett diskussionsunderlag för sådana träffar nu. Vi vet också att det förs diskussioner och samtal med de aktiva, som kanske rör idrotten, värdegrund eller beteenden och vi har därför lagt upp ett exempel på ett material som ni kan använda er av för att diskutera värdegrund och beteenden inom er grupp samt ett material som ni kan använda för att prata med er grupp inför, under och efter säsong.

 

Det finns även andra lärgruppsutbildningar som ni kan ta del av som rör idrottspsykologi och motivation, psykisk ohälsa, föreningens värdegrund, spelarutbildning inom fotboll och innebandy samt en som föräldragruppen kan delta i om idrottsföräldrar.

 

Dessa lärgrupper kan ni ha fysiskt i form av en samling innan, under eller efter en träning men ni kan också genomföra dem genom att mötas digitalt, under ett föräldramöte eller under andra former som ni kommer på.

 

Varje lärgrupp rapporteras in via ett googleformulär och länken hittar ni i nedan rubriker.

 

Vill du veta mer om vad en lärgrupp är, titta på den video av RF-SISU: Idrotten och folkbildning

Snacka UIF

Den här lärgruppen utgår från materialet Snacka UIF som ni hittar HÄR för aktiva 6-14 år och HÄR för aktiva 14+ år.

 

Lärgruppen sker tillsammans med dom aktiva i träningsgruppen och består av tre tillfällen. Materialet Snacka SSK används som stöd. Det finns i två versioner på hemsidan, en för aktiva 6-14 år och en för aktiva 14+ år.

 

Ni hittar lärgruppen och formuläret HÄR.

Ledare inför, under och efter säsong

Den här lärgruppen bygger på tre träffar. Ledare genomför dem tillsammans och önskas det stöd går det att bjuda in föreningens barn- och ungdomsutvecklare. Detta tema går ut på att ledare ska kunna lära känna varandra och få en förståelse och samsyn kring verksamheten.

 

Ni hittar lärgruppen HÄR.

Samtal med aktiva inför, under och efter säsong

Den här lärgruppen består av tre tillfällen som ledare genomför tillsammans med de aktiva i verksamheten. Temat bygger på att de aktiva och ledarna ska lära känna varandra, få en förståelse för varandra och skapa en gruppkänsla. Viktigt är att alla som deltar ges möjlighet att komma till tals.

 

Lärgruppen hittar ni HÄR.

Berika träning och aktiviteter med rörelserikemdom

Den här lärgruppen diskuterar rörelserikedom, hur det kan användas och tankarna kring det implementeras i den egna verksamheten. Lärgruppen består av tre tillfällen där ni ledare bland annat tittar på video om rörelserikedom och för diskussioner med varandra.

 

Lärgruppen hittar du HÄR.

 

I formuläret finns två inledande videos där ledare tittar på en av dom. Skulle länken i formuläret inte fungera till videon så finns de här också:

Rörelserikedom 1: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/LemonwhaleVideoDisplay/?id=a2eafcdc-bb81-4fea-a3a5-a9d9d19340d9#video-dialog
Rörelserikedom 2: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/LemonwhaleVideoDisplay/?id=335212db-cd53-4248-a5ca-22c015e843b4#video-dialog

Fysträning för ungdomar - Förbättra prestation och förebygg skador

Den här lärgruppen bygger på tre träffar. Ledare genomför dem tillsammans och önskas det stöd går det att bjuda in föreningens barn- och ungdomsutvecklare. Detta tema går ut på att ledare ska öka sin kunskap kring fysträning för aktiva ungdomar i syfte att förebygga skador och öka prestationsförmågan utifrån sin verksamhets förutsättningar.

 

Du hittar lärgruppen HÄR.

Spelarutbildning Fotboll

Den här lärgruppen är i tre delar som sker både digitalt, fysiskt och i utbyte med andra lags ledare.

 

Det finns tre spelarutbildningar, de riktar sig till olika spelformer.

  • Spelarutbildning 3v3-5v5 hittar du HÄR.
  • Spelarutbildning 7v7 hittar du HÄR.
  • Spelarutbildning 9v9-11v11 hittar du HÄR.

Spelarutbildningen i sin helhet hittar du på fotbollens sida.

Motiverande ledarskap, så motiverar du dina aktiva

Lärgruppen består av tre tillfällen, det första tillfället så tittar ledaren på en video om motiverande ledarskap och det kan göras individuellt eller i grupp. Därefter är det ett tillfälle då ledargruppen tillsammans diskuterar ämnet och sen en uppföljning.

 

Lärgruppen hittar du HÄR.

Hur kan du skapa inre motivation hos dina aktiva?

Motivation är en av de viktigaste delarna för att våra aktiva ska hålla på med idrott och känna att det är roligt och ha viljan att fortsätta. Den här lärgruppen i tre delar går ut på att ge en förståelse för hur ledarskapet påverkar motivation och hur ledare kan öka motivationen hos sina aktiva.

 

Lärgruppen hittar du HÄR.

 
Idrottsförälder

Den här lärgruppen kan genomföras tillsammans med föräldragruppen. Den består av tre tillfällen där föräldrarna vid det första tittar de på en video och sedan frågor som tas upp vid två föräldramöten under och efter säsong.

 

Lärgruppen hittar du HÄR.

Ledare som lyssnar

Denna utbildning kommer från folkhälsomyndigheten och är en digital utbildning om psykisk hälsa bland barn och unga. Studier har visat att psykisk ohälsa ökat bland unga och det är därför av stor vikt att som vuxen känna till vad psykisk hälsa är, hur du kan stärka den och du upptäcker när någon mår dåligt. Utbildningen är uppdelad i fyra delar som du som ledare kan genomföra när som helst, varje del tar 10-25 minuter att genomföra. Efter avslutad utbildning samlas ledargruppen för att diskutera frågorna nedan.

 

Du hittar utbildningen via Folkhälsomyndigheten HÄR.

 

HÄR har du formuläret med diskussionsfrågor och inrapportering

Eget område

Även om vi har ett antal exempel på lärgrupper här så kan det vara så att ni önskar diskutera eller gå igenom något annat ämne inom ledargruppen, tillsammans med de aktiva eller föräldragruppen. När ni gör det vid tre tillfällen så är det också en lärgrupp, vi vill då att ni rapporterar in via formuläret för att vi ska kunna rapportera in korrekt antal lärgrupper som vi har i föreningen.

 

Länk till formuläret för att rapportera in lärgruppen har ni HÄR.

 
Huvudsponsorer UIF 2023
Olles Spår Sponsorer 2022/2023