Länk till Träningar/matcher Umedalens IP Konstgräs
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Umedalens IF
FOTBOLL

Information gällande elitförberedande Umeå IK satsning
2023-12-13 09:55

Ni har säkert hört talas om Umeå IK:s planer på att starta upp två nya elitförberedande fotbollslag för tjejer i åldersspannet 12-15 år (2024 berör det tjejer födda 2009-2012).

 

Vi vill ta tillfället i akt att informera er om vår syn på detta och vad det innebär för Umedalens fotbollssektion.

 

Vår ambition är att de ska vara attraktivt att spela fotboll i Umedalen oavsett ambitions- och kunskapsnivå. Vi tror att det är viktigt att alla barn får möjlighet att utvecklas i en positiv och trygg miljö, där de känner sig välkomna och sedda. De flesta känner till att allsidig träning gör att barn lär sig fysisk aktivitet för livet. Det kanske är mindre känt att barn som inte specialiserar sig på en idrott förrän efter tonåren, har en ökad chans till elit som vuxen (Kliethermes, S.A,et al (2019) British Journal of Sports Medicine).

 

Umeå IK:s satsning på elitförberedande lag är ett viktigt steg för att utveckla deras verksamhet i konkurrens med andra elitklubbar, vilket är en viktig förutsättning att fortsatt locka talanger till deras redan existerande junior- och A-lagsverksamhet. Men en satsning på tjejer födda 2009 - 2012 ställer vi oss frågande till. Detta beroende på att:

 

  • Det enligt forskning är omöjligt att veta vilka som är talanger innan ungdomarna passerat puberteten
  • Kompisrelationer som är en viktig anledning till att barn väljer att spela fotboll riskerar att brytas
  • Satsningen ökar risken för tidig specialisering som leder till lägre sannolikhet att nå elit
  • Vår erfarenhet visat att lag som tappar de mest ambitiösa spelarna löper ökad risk att upphöra.
  • Våra ungdomslag tränas av föräldratränare och om deras barn byter lag så försvinner en kompetens som är mycket svår att ersätta

 

I Umedalens IF önskar vi att så många som möjligt ska fortsätta så länge som möjligt i en så bra fotbollsmiljö som möjligt. Vi vet att det är mindre än 0,5 % av alla barn som når eliten, men är lika glada varje gång någon från Umedalen tar det steget. Med elit menar vi att man når allsvenskan på seniornivå, inte att man blir uttagen i ett ”Top Team” som barn eller ungdom.

För att säkerställa att vi kan fortsätta erbjuda alla våra tjejer en bra fotbollsmiljö har vi tagit ett antal beslut.

 

  • Från och med det året som barnen fyller tolv år ska det finnas möjlighet för miljöträning i äldre lag, för de som önskar träna mer och har behov av att möta större utmaningar. En satsning som bygger relationer över åldersgränserna och stärker samarbetet mellan tränarna i föreningen.
  • Vi har anmält oss med lag till F17 Elit- och P17 Nationellt-seriespel för kommande säsong vilket är något som vi tänker ska vara årligt återkommande. Detta innebär att vi kommer kunna erbjuda våra juniorspelare möjligheten att spela på en hög nivå efter tonåren.
  • Vi har inlett ett samarbete med Sandåkern för att stärka fotbollen i västra Umeå. Detta samarbete innebär att vi kommer kunna erbjuda våra tjejer en ännu större bredd av träningar och matcher.

 

Vi tror att dessa beslut kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta erbjuda en bra fotbollsmiljö för alla våra tjejer, oavsett om de drömmer om att bli proffs eller bara vill spela för att det är roligt.

 

Vi hoppas att denna information är till hjälp för både ledare och föräldrar när det gäller att hantera val kopplat till barnens fotbollsspelande!

 

Med vänliga hälsningar,

Fotbollssektionen UIF


Nyhetsarkiv
Sommarbingo2021-06-22 09:56
UIF och Corona2020-03-13 16:35
Serie seger2019-09-28 20:07
Cupguld för damlaget2018-04-24 20:36
Domarutbildning 9v92018-04-20 14:36
Trygga Idrottsmiljöer2018-02-13 15:57
 
Huvudsponsorer UIF 2024
Fotbollens Sponsorer 2023