BANDY
HERR

Delad poäng i premiären
2023-11-19 17:42

Säsongspremiären hemma på Nolia slutade 4-4 (3-3) efter en jämn match mot Gustavsberg. Första halvlek präglades av bra fart och många inblandade i spelet vilket gav utdelning i form av flertalet målchanser och hörnor. Hallberg inledde målskyttet genom att piska in 1-0 i vänstervinkel efter en uppåkning, Clarre satte 2-1 på en högerhörna och Tom snappade upp en brytning (fint arbete av Teo) på mittplan och fri med målvakten satte han säkert 3-3 som blev halvtidsresultatet. I halvlekens sista minut hade vi även chans att gå ifrån på straff, men den satt tyvärr i fel bollnät.

Andra halvlek bjöd av nån anledning på betydligt sämre is så vi fick inte se samma fart och fina spel. Istället mer kampaktigt och utnyttjande av bolltapp. Sasha gav oss ledning efter timmen spelad då han sprätte upp bollen i klykan, efter en fin framspelning av Tom. Gustavsberg höjde trycket lite grann samtidigt som det smög sig in lite nerver hos oss. De fick också utdelning efter miss i positionsspelet och kunde dunka in kvitteringen i högervinkel. Inga fler mål trots en handfull lägen åt båda håll i slutminuterna!

Förutom en poäng värmer det fina spelet som bara kommer bli bättre ju längre säsongen lider. Vill även lyfta våra nyförvärv som kommit in mycket bra. Lucas är positionssäker på liberon, Köpsén och Teo driver på bra i mitten och på halven, och Tom som sylvass avslutare kommer att leverera ett gäng bulor i år!

Stort tack även till den fina publiksiffran, det värmde!

Vi ses nästa söndag då vi tar emot ISAK Bandy kl 13:15 på Nolia.

Vinst i säsongens sista match
2022-03-05 20:45

Det blir ett kort halvfabrikerat referat från helgens dubbelmöte mot Söråker då skribenten bara fått rykten om matchen och hört vad som viskats i krogkön. Och apropå andrahandsinformation finns det fan inget värre för nerverna än att följa en match via Elitrapport. En vinst till oss (9-3) och en till Söråker (5-8). Broderligt och fint.

Fredagen började med att Blom fick kasta in handduken p.g.a feber och Sasha sedan tidigare var struken med Covid-smitta. Dags för 15-årige Leonard att debutera i seniorburen alltså! Mot Söråkers erkänt hårdskjutande lag dessutom... men han löste det exemplariskt och radade upp räddningar när försvaret svajade i första matchen. Faktum är att hela laget kom i gungning tidigt i fredagsmatchen då Anton fick en propp och landade så olyckligt att han slog huvudet i isen och svimmade av. Ambulans till lasarettet för Viklund som enligt uppgifter var rejält groggy. Han mår dock efter omständigheterna bra och har kommit hem till Umeå! Grabbarna som var kvar på isen blev rätt tagna av situationen och kom aldrig riktigt in i matchen, även om de hängde med målmässigt fram till slutet. Wille har lyft sitt spel sen han tjatade sig upp i banan och stod för en fin 2+2-meny!

Lördagen såg betydligt bättre ut! Fokuserade grabbar som inte gav Söråker många millimetrar i en ändå tight första halvlek. I andra lossnade dock spelet. De röda försökte med att punktmarkera Hellmy..- jag menar Gladh men det hjälpte föga då vi spelade runt fint på hela laget. Gååse lyftes upp i Antons frånvaro och stod för en poängskörd utan dess like: Tre strutar och två mackor. Pontus behöver ingen Balookebab inatt. Clarre sover nog också gott efter att även han stått för ett hattrick!

I övrigt vill vi passa på att lyfta våra fina 15-16-åringar som verkligen tar för sig på seniornivå: Simon och Neo gör varsin bula, Ivar står för flera fina assist och Leonard imponerar i målburen. Sträck på er ungdomsledare i Umedalen som fostrat såna grabbar! Idag när det lastgamla gardet med Uffe, Blom och Viklund vilade så låg medelåldern på 20 år vilket såklart bådar gott inför framtiden!

Hatten av, Borlänge.
2022-01-10 21:14

Masarna kom med ett väloljat maskineri och trampade gasen i botten direkt. Ett omstuvat Umedalen fick se tre bollar slinka in genom hög fart och delaktighet i bortalagets anfall, men också genom mycket stor individuell skicklighet. Chanser som "bara" är chanser vanligtvis resulterade i, får man medge, rätt tjusiga mål nu. På grund av sjukdomar, resor och jobb var det som sagt stora rotationer i hemmalaget vilket gjorde att både offensiva och även defensiva hackade lite. Borlänge fick göra lite som de ville i inledningen, även om det ordnade upp sig något mot slutet av halvleken.

De positiva delarna från första var lätträknade, men kan väl sorteras i en straff med i mål och en räddning på straff emot.

I andra fick UIF visserligen spelet att stämma något bättre, och man skapade några skapliga chanser, men gästerna ångade på hela matchen och petade in bollar med jämna mellanrum. En kollektiv insats från hemmalaget vi kanske inte ska dra för stora växlar av. Vi väljer att lyfta våra två nyförvärv Erik Rex och Pontus Gååse (direkt från Borlänge!) som går in och gör solida insatser på nya positioner och i ett nytt lag. Våra duktiga 15-åringar fortsätter också att ta för sig, idag hade vi tre av dem med i truppen; Simon oroar som alltid alla försvar han möter med sin snabbhet, Ivar kliver in och är totalt respektlös som back och Neo som gör seniordebut visar inga nerver utan tar helt rätt åkningar och vågar utmana ett så gott som allsvenskt försvar. Blir kul att följa hela ungdomsgänget framöver!

Säsongens första seger!
2021-12-12 16:23

Efter att ha gjort några goda insatser, men inte nått ända fram, kom så äntligen första pinnarna för säsongen! Vinst med 3-2 borta mot Karlsborg och det var kräksnö, få avbytare och plogbilar i vägen - allt som vanligt en match mot Bruket alltså.

Trots snön som föll bestämde sig hemmalaget för att spela längs isen nästan hela matchen. Det kändes som att Umedalen hade rätt bra koll på ett ganska fantasilöst KBK men vid ett ovaksamt tillfälle dök en hemmalirare in i straffområdet och blev tagen lite väl hårt av försvaret. Straff till Karlsborg och fram klev i vanlig ordning mellanbroder Bergdahl, som inte ens under pistolhot skulle kunna tänka sig att placera bollen; stenhårt och mitt i hjälmen på Blom satt knacken och Robban fick fortsätta frysa på botbänken ett tag. Det tog dock inte lång tid innan han fick komma in igen. Den yngre versionen av Bergdahl fick en fin boll i djupled, skaffade sig friläge ur högerposition och vispade upp bollen i nättaket. Umedalen pressades hårt på egen planhalva av KBK men varierade det långa spelet med att spela sig runt pressen och komma på några fina anfall. Ett sådant ledde till att den långvarige umespelaren Josef tyckte det var läge att ha kramkalas innanför eget straffområde, vilket inte uppskattades av vare sig domartrio eller Clarence. Clarre var för övrigt hårt uppvaktad av hemmalaget hela matchen och borde ha fått med sig åtminstone dubbla antalet utvisningar. Den efterföljande straffen dock inte bättre än att målvakten kunde styra ut den i stolpen. Det långa spelet från Karlsborg kändes inte så hotande, men det var på ett lång utkast från målvakten som 2-0-målet kom: Robban skulle ta ner bollen då Brukets PB kom inhoppande från vänster, tog med sig Robban och boll och fri med Blom utökade ledningen. Frislag tyckte alla röstbemyndigade i Sverige. Kamp om boll tyckte de randiga.

Men ingen fara på taket! Det nya Umedalen är inte bara ett lag som fortsätter tugga på utan även ett lag som börjat dunka in hörnor! Hasse Anderss... nej, Clarence Wahman smekte upp en högerhörna i nättaket i slutet av halvleken och innan det var dags för rastfikat hade Anton påpassligt rakat in en retur efter ett långskott som målvakten missberäknade.

Mersmak och kaffe i paus! KBK fortsatte att kliva högt, Umedalen fortsatte att slå långt, och det hände ärligt talat inte så jättemycket. Hemmalaget tycktes få mer och mer panik när de inte skapade några chanser och tog till slut timeout för att prata igenom saken. "Lyyyfta låångt" hördes över hela Kalix IP, vilket innebar PB som target och långa kast från målvakten. Inte heller detta lyckades skapa några farligheter utan istället föortsatte gästerna att sticka upp med chanser emellanåt. Så, i den 87:e minuten skrapade Umedalen fram en hörna. Hallberg såg sugen ut, fick chansen, pricksköt in segermålet mellan benen på målvakten och firade med Fireball.

Bortsett från förvirringen och 90-talspopen i omklädningsrummet efter matchen var det otroligt skönt att genomföra en match helt planenkigt och att laget ger allt i exakt 90 minuter, trots bara en avbytare. Extra plus till våra juniorer som kliver in och tar för sig: Simon som nu fått upp ångan i division 1 och August som debuterade i herrlaget och tog för sig på mittfältet.

Mållösa borta mot Selånger
2021-11-22 12:53

Trots en tapper försvarsinsats fick herrarna se sig besegrade mot Selånger i dunklet på Gärdehov (publik över 60 år kan inte ha sett mycket?). 0-4 efter bara 0-1 i halvlek, men mål ska också göras för att man ska kunna vinna matcher.

Ett kort referat denna gången då skribenten sett fem och en halv bandymatch under helgen, och varit på ständig resande fot, så det är som en enda rotmos av bandy i skallen just nu.

Som förväntat var det Selånger som förde matchen och hade mest boll, men utan att skapa så värst heta chanser då det för dagen vittröjade Umedalen höll medelpadingarna på säkert avstånd från mål, bortsett några hörnor och skott utifrån. Ledningsmålet fick vi istället bjuda Selånger på då de snappade upp en misslyckad passning i mitten och kunde ställa om mot en osamlad backlinje. För gästerna fattades inte lägen då framförallt Gladh (senare specialmarkerad av Selånger) ofta tog sig runt på sin kant och skapade frislag, utvisningar, skott på mål, nagelbitande på läktaren och säkert ett och annat sundsvallshjärta i brand.

Andra halvlek blev rätt snarlik andra, förutom att Selånger gavs några fler chanser på omställningar som de utnyttjade kliniskt. De kunde då också kontrollera matchen genom att hålla boll och med lagom bryskt försvarsspel hålla undan anfallande umedalingar, som däremot med kanske lite bättre skärpa kunde petat in en eller annan boll.

Glädjande att ta med sig är dock att Selånger uppgraderat gästfikat till Trocadero, att vi håller vårt spel och gör det vi kommer överens om. Det är fan rätt kul med bandy ändå.

Nu väntar en av säsongens tuffaste matcher till helgen då vi åker ner till Helsingehus Arena för att möta Brobergs u-lag, kryddat med elitserieglans.

Förlust i premiären
2021-11-15 14:55

Äntligen bandy igen! Efter en säsong i dvala fick Umedalen, och alla andra blåbärslag i bandysverige, åter igen visa upp sig i seriespel. Det har hänt en hel del under covid-uppehållet: fem-sex spelare har försvunnit men lika många har trillat in, och dessutom har flera juniorer tagit klivet upp till A-truppen för träning och matchning. Otroligt kul att se satsningen på juniorer och bred ungdomsverksamhet ge resultat! Kika in på truppsidan för att förkovra er mer i namn, nummer och positioner.

Under söndagen satte sig herrarna tillsammans med damlaget på bussen mot Östersund för att efter blott två ispass på Nolia begå seriepremiär (läs om damlagets match under deras lagsida).

Så till matchen. Östersund borta är historiskt nått som herrarna haft svårt för. Ta bara senaste besöket då ÖBS gick för serieseger och målskillnadsjakt. Vi blev uppätna, utskitna och uppätna igen. Men då är då och nu är det nytt go i laget! Direkt efter avslag satte Hallberg (ni vet, Olas grabb) fart genom jämtlaget, som togs lite på sängen, och fixade fram en resultatlös hörna. Optimisterna tänkte att det här bådar gott, medan pessimisten rev sin tipskupong i bitar. Men ordningen skulle återställas bara minuten efter då ÖBS skaffade sig en hörna som Högberg smällde in retfullt mellan benen på Blom. Skulle det barka iväg nu då? Nej då. Tålmodigt försvarsspel i Umedalen höll Östersund på kanterna en god stund innan nått hände; förvirring i positioner, slarv i uppspel och några "jamen det här går nog på nått sätt"-pass som satte kompisar i skiten. Kort och gott gick ÖBS under en usel kvart upp till 5-0 och punkterade matchen. Innan halvtidsvilan gjorde de tydligen ett sjätte också. Nyförvärv Viklund från Trollhättan passade på att skaffa sig några nya vänner i norrettan då han bland annat plockade med sig en jämtlänning ut på bänken för ett varsitt olämpligt. Nu känner vi igen oss i Division 1 norra. En frisk halvlek av schlättapöjken som oroade jämtarna från sin off-mitt.

I halvtidspausen konstaterades kort att säsongen var igång och att vi något övermodigt gjorde saken svårare än vad det behövvdes vara. Det skakades hand på nya tag och fokus på att hålla det enkelt för att bygga vidare mot nästa helg. Är redo att sätta hela studielånet på att Östersund skyller på "avslagen" andra halvlek, men det blir ju så när ena laget spottar upp sig och faktiskt sätter emot lite bättre. Umedalen gör en mycket bättre andra halvlek, skapar en del chanser som behöver slipas till, men framför allt ett gemensant jobb och slit i defensiven som bådar gott framöver. Men det mest glädjande är att femtonåriga seniordebutanten Simon Bäckström snappade upp en långboll från Hallberg, hann fundera både på sin senaste Fifa-match och morgondagens läxor innan han nådde fram till målet, där han rundade keepern och lade in sitt första mål i seniortröjan - grattis Simon!

7-1 till Östersund och en hel del att snacka om i veckan inför Selånger borta på Gärdehov på lördag, men det är mycket som bådar gott för det nya, unga Umedalen!

Bara en sån sak att vi kör matchrapporter igen.

2019-11-25 11:56
Herrlaget var i helgen iväg på säsongens första bortaturné i Medelpad. På lördagen var motståndaren Söråker och söndagen Selånger. Efter premiärhelgens oavgjorda resultat mot Östersund var känslan god inför dessa två matcher. Samma känsla fanns troligtvis inte kvar hos oss 15 minuter in i båda matcherna då vi ligger under med 4-0. Detta efter slarv men framförallt utan fokus och vilja som det fanns mängder av under premiärhelgen. Det finns korta sekvenser då vi gör saker bra men totalt sett under 90 minuter är det inte tillräckligt. Efter båda halvlekarna justerar vi om försvarspelet lite vilket räckte för att stoppa läckaget något.

Nä, denna helg hade vi inte mycket att sätta emot och har inga yttre omständigheter som påverkade oss utan endast oss själva att skylla. Efter matchen mot Selånger stängde vi in oss och diskuterade över hur vi går vidare. Den här helgen var inget vidare men hela truppen är enade om att vi kan bättre och är beredd att gå vidare för att hitta tillbaka till det vi hade premiärhelgen. Kommande helg kommer Selånger och Söråker upp till Umeå vilket ger oss möjligheten att visa hur vi egentligen vill spela vilket blir väldigt viktigt för oss att kunna bevisa för oss själva.

Om vi ska leta ljusglimtar efter helgen så är det ändå väldigt kul att se herrlaget ställa upp med fem stycken spelare som har Umedalen som moderklubb och att fyra av dem är juniorer. Juniorerna som spelade två matcher med P16 på lördagen gjorde sin tredje match för helgen i söndagens match mot Selånger och gick in med en fin inställning som bådar gott inför framtiden.

Helgens resultat
23/11 Söråker - Umedalen, 9-0 (7-0)

24/11 Selånger - Umedalen, 11-2 (7-0)

/Jesper
Inför Söråker och Selånger borta
2019-11-22 16:05
Imorgon går bussarna söderut för säsongens första bortamatcher: Söråker på lördag och Selånger på söndag.

Nytt inför morgondagen är att Umedalen presenterar ett färsk nyförvärv på isen: Karl Rönnqvist från Härnösand. Kalle kommer att finnas på lån mellan Umedalen och HAIK. Annars är det en trupp ni känner igen, enda tappet för lördagen är Uotela som tar hand om familjen och juniorerna som matchar själva med P16, mot just HAIK.

Söråker har inlett friskt matchande men har inte lyckats plocka någon poäng ännu. Vi gissar att de kommer vara sjukt taggade på seger imorgon. Kikar man i övergångslistan kan man se att de har dammsugit halva Söderhamn de senaste veckorna. Antagligen har ryktena gått om vilken succé ett annat Brobergsförvärv i serien varit...