Välkommen!

Välkommen Annie och Tilde!
2022-04-10 13:04

Efter att ha avslutat säsongen på ett mycket starkt sätt börjar vi silly season minst lika starkt! Vi är mycket glada att välkomna Annie Hattinger från Sunvära som flyttade upp till Umeå i vintras. På grund av att transferfönstret hunnit stänga hann Annie inte spela några matcher med oss denna säsong, men hon har varit med på träning och visat att hon blir ett nyttigt tillskott med sin tuffhet, spelförståelse och fina skott.

Dessutom vänder Tilde Höglund Grönlund hem efter ett par år på vift! Hon har studerat i Gävle och under den tiden tränat och spelat en del med Skutskär. I Tilde vet vi att vi får en grym lagkamrat som kan användas på olika positioner i banan där hon får användning av sin starka skridskoåkning.

Revansch mot Kalix
2022-02-12 19:45

Efter flera jämna matcher som slutat med förluster för Umedalen var det äntligen dags att inkassera en vinst mot Kalix, efter 3-1 hemma på Nolia.

Det stod tidigt klart att vi hade en offensiv bandymatch framför oss då båda lagen klev högt i försvaret för att störa uppspelen. Kalix lyckades rätt bra i inledningen, men Umedalen svarade med ett rakare spel som gav utdelning direkt. 1-0 kom redan efter sju minuter då Elin sulade ett långt utkast som Tyra G tog ner och fri med målvakten inte gjorde något misstag. Samma Tyra ökade bara en handfull minuter senare på till 2-0 då hon fick en öppnande passning av Meya mitt i banan, rundade försvaret och lika säkert placerade in tvåan. Hela halvleken var jämn och Kalix hotade ständigt på sin vänsterkant, framförallt genom snabbskrinnande teknikern Tanja Illarionova som efter halva första halvlek tog sig genom umedalsförsvaret och tunnlade in 2-1. Annars hade hemmalaget ganska bra koll på gästerna som inte kom till så många farliga målchanser i första. Halvleken slutade med att Klara dunkade in ett frislag tätt intill stolpen - extra roligt att fasta situationer fortsätter vara ett hot framåt!

Med 3-1 med sig till andra halvlek väntades en anstormning av Kalix, men de blev nog ganska stressade av att inte komma genom Umedalens försvar, samtidigt som hemmalaget ständigt hotade framåt med stark skridoåkning. Gästerna försökte med ett rakare spel och en del längre bollar, men det var egentligen på brytningar och misstag från Umedalen som Kalix skapade sina bästa lägen. Bland annat två frilägen där matchsekretariatet säkert var nära att notera mål men Elin avvärjde båda med strålande benparader. Det hade även kunnat bli några mål till framåt om det inte vore för ett par jätteräddningar på frilägen och hörnor av Katja Illarionova i gästernas mål.

Kalix försökte in i det sista att få till en reducering men en stark kollektiv försvarsinsats och bra målvaktsspel gjorde att Umedalen höll undan till seger!

Fyra efterlängtade poäng i helgen
2022-01-30 22:27

Efter några tunga uddamålsförluster där spelet har varit riktigt bra kom äntligen en försenad utdelning när damerna tog två fullpoängare mot Östersund (3-2) och Söråker (6-5) hemma på Nolia.

Förutsättningarna var däremot långt ifrån optimala då sjukdomsbeskeden haglade in under veckan och sent på fredagen, när det var försent att flytta lördagsmatchen blev sjukdomsläget så illa ställt att det var frågan om att spela 9-manna eller att be Östersund att vända om. Efter bra kontakt med gästerna och förbundet kom vi överens om att genomföra matcherna, vem vet när vi annars skulle kunnat spela dem...

Mot Östersund kom Umedalen ut hårt och spelade väldigt fin bandy på den stora ytan som 9-manna ger. Lite för många brända lägen framåt och slarv i försvarsspelet gjorde ändå att det stod 2-2 i halvtid, dominansen i spelet till trots. Johanna stod för båda umemålen då hon först slog in ett frislag från långt håll bakom en skymd målvakt och senare ur fritt vänsterläge kunde trycka in 2-1, fint frispelad av nyförvärvet Selina Aho!

I andra halvlek kom snöfallet, och den blev ärligt talat in mycket att skriva hem om bandymässigt. Klara placerade in en straff tidigt i andra och därifrån blev det fokus på riskminimering och att hålla gästernas #7 Aldengård på utsidan. Elin i mål fick göra några viktiga parader i slutskedet men segern kändes väldigt rättvis sett till spelet i första.

På söndagen kom ytterligare karantänbesked vilket gjorde att vi fick spela hela matchen utan avbytare mot ett utvilat Söråker. Trots detta var laget överens om att gå ut och sätta ett högt försvarsspel på Söråker för att få dem ur balans och störa deras uppspel. En lite ofokuserad inledning bjöd gästerna på ett mål direkt, men det verkade inte bekomma tjejerna som tog tag i det egna spelet och höll ihop det riktigt bra mot skickliga Söråkerspelare som fann sig i att komma i enmansattacker mot ett samlat försvar. Efter tre riktigt snygga soloprestationer från i tur och ordning Tyra, Klara och Selina hade matchen vänt till 3-1. 4-2 i halvtid efter ytterligare ett Tyra-mål och en tjusig volleystyrning av Söråker.

I andra halvlek väntades en anstormning från gästerna men de hade svårt att komma till klara lägen, utan försökte mest med skott utifrån. De gånger Söråker tog sig igenom var efter omställningar men då stod fyrbackslinjen eller Elin längst bak obevekligt i vägen. Umedalen visade också varför vi är det bästa hörnlaget i serien när Klara satte upp 5-2 i nättaket och Tyra fick fullborda sitt hattrick efter ett långt utkast från Elin som hon tog ner i farten och fri med målvakten lade in 6-2. Sista kvarten började 165 minuter bandy ta ut sin rätt och timeouten från bänken kom en minut försent då den välbekante Signe Castenäs hann kontra in 6-3 och gav sitt lag helt ny energi. Söråker tryckte på i slutet och den skridskostarke Tuvali Andersson fick in både 6-4 och 6-5 innan domaren blåste av. Ett minst sagt svettigt och pulshöjande slutskede för alla som befann sig på Nolia idag!

Sammanfattningsvis en otroligt imponerande helg av laget, som går på 10 respektive 9 spelare i de båda matcherna och ändå har kraft att hota offensivt och hålla ihop defensiven. Ett stort tack och en lika imponerande applåd till Selina och Sofia som kliver in och inte bara hjälper laget utan gör helgjutna insatser på sina positioner.

Tack vare de fyra poängen klättrar Umedalen till fjärde plats i tabellen inför slutspurten mot Kalix och Härnösand.

Förlust mot Uppsala BoIS
2021-12-19 19:33

Trots en stark försvarsinsats på ett väldigt blåsigt Nolia förlorade vi dagens match mot serieledarna Uppsala BoIS. Ett rättvist resultat sett till matchbilden och chanser, men en insats som ger mersmak!

Uppsala kom ut med en fart vi inte stött på hittills i serien och laget blev nog lite tagen på sängen för vi hade svårt att tajma våra åkningar och fångades snabbt in av Uppsalas ramstarka försvar i våra anfall. Försvarsmässigt såg det dock väldigt stabilt ut, och när Bois försökte med skott utifrån var Elin säkerheten själv längst bak. Det krävdes en hörna i mitten av första för att gästerna skulle spräcka nollan. Vi hade några halvchanser och nån farlig hörna men det mesta krutet lades på försvar i första halvlek.

I andra klev ett mycket hungrigare och fokuserat Umedalen ut och rullade boll väldigt bra vilket gjorde att vi flera gånger kom till bra lägen, men Uppsala har liksom UIF ett väldigt disciplinerat försvar. Gästerna fortsatte med sitt spel i hög fart och många delaktiga i speluppbyggnaden men de stötte oftast på patrull när de kom högre upp i banan. Tyvärr började man från sidan ana oråd när de hade några riktigt farliga vänsterhörnor på rad, och mycket riktigt kom utökningen på en sån i 58:e. Vi fortsatte dock att spela vårt spel men försvarsspelet tog sitt pris och kraften fanns inte riktigt för att fullfölja med fler spelare i anfallen. För att göra en sista push pressade tjejerna extremt högt sista tio och skapade ett par riktigt farliga lägen men Uppsalas målvakt höll emot på ett föredömligt sätt.

Trots förlust tar vi med oss en riktigt stark insats mot det klart bästa laget vi mött så här långt. Nu laddar vi om och samlar kraft över långledigheten innan vi möter Härnösand hemma på Nolia i mitten av januari!

Seger i hemmapremiären!
2021-12-12 15:51

Det blev en stabil vinst med 5-1 (2-0) i hemmapremiären mot Edsbyns IF. Det fanns en viss rädsla för snöfall och lyrbandy under morgonen men Umeå bjöd på hyfsade förutsättningar med uppehåll och temperatur runt nollan. Umedalen fick tyvärr två sena återbud vilket innebar att man åter igen fick genomföra matchen utan avbytare!

Hemmalaget klev ut bestämt redan från början och hade en handfull farliga skott på mål inom lika många minuter. Umebekantingen Ellen i Edsbyns mål stod för några fina räddningar och man började undra om det skulle bli en "sån match" men Tyra G var resolut framme på en retur och spräckte nollan redan i sjunde minuten. Edsbyn försökte bygga spel på egen plan men så fort de kom upp mot halva plan avväpnades de av ett orubbligt försvar. Bäckis i mål hade faktiskt inte ett enda skott på sig under första halvlek! Hörnor fortsätter att vara ett bra anfallsvapen, Klara tryckte dit två stycken hörnor idag! Den andra kom i mitten av första och innebar 2-0 för Umedalen. Tjejerna avslutade halvleken med att trycka på för fler mål, men tvåmålsledningen stod sig till halvtidsvilan.

I pausen var alla överens om att matchen kändes väldigt kontrollerad och stabil och att tjejerna skulle fortsätta den inslagna vägen. Sagt och gjort klev Umedalen ut i andra och gjorde ett avgörande ryck till 4-0 på fem minuter! Tyra G gjorde sitt andra när hon smög upp vid bortre stolpen efter fint förarbete från Ida. Eftersom Tyra uppenbarligen tyckte hon fick en så fin pass på sitt mål beslöt hon sig för att bjuda igen och serverade Klara öppet mål bara minuterna senare.

Luften gick dock inte ur Edsbyn som fortsatte att trycka på med sina duktiga skridskoåkare, men de hade svårt att ta sig runt Umedalens styr. Julia Lennartsson i bortalaget bestämde sig dock för att hitta igenom i minut 55, men Johanna som vikarierade på liberon satte stopp, tyvärr dock lite väl bryskt och innanför straffområdsgränsen. Straff Edsbyn, men det första skottet Bäckis fick på sig idag bestämde hon sig för att klistra! Mer luft under vingarna fick gästerna när Melinda Altberg reducerade till 4-1 på en hörnkontring men de hade fortsatt svårt att ta sig genom ett kompakt umeförsvar. På väldigt trötta ben fortsatte Umedalen att sticka upp och skapa farliga lägen, vilket också ledde till flertalet hörnor och på en sådan fastställde Klara slutresultatet till 5-1 när hon fullbordade sitt hattrick.