UIF:s riktlinjer gällande verksamheten under Corona-tider

Vi följer noga Folkhälsomyndighetens (FHM) och Riksidrottsförbundets (RF) råd och bedömningar av smittspridningen i Umeå-området, och våra riktlinjer kan snabbt komma att ändras.

Uppdaterad 7/4 2020

I Folkhälsomyndighetens råd läser vi:

Det är viktigt att alla är noggranna med sin handhygien, håller avstånd till varandra och att personer med sjukdomssymtom stannar hemma.

För idrotten gäller följande råd:

·        Undvika närkontakt mellan idrottsutövare

·        Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus

·        Skjuta upp matcher, tävlingar och cuper

·        Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel

·        Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande.

"Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och det är viktigt att idrott och träning kan fortsätta. Att spela träningsmatcher utomhus kan vara okej om man håller avstånd och är högst 50 personer, så länge Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer följs." Så inleds Folkhälsomyndighetens allmänna råd, uppdaterade den 2 april.

Styrelsen för UIF ser detta som vägledande. Vi vill fortsätta med aktiviteter, med möten och med träning, men göra det med sådana anpassningar att vi inte bidrar till smittspridning.

STÄLL OM - STÄLL INTE IN!

Vi genomför inte träningar inomhus om dessa innebär direkt kroppskontakt.

Vi genomför träningar såsom fotboll, löpning etc. utomhus men även då genom att försöka undvika direkt kroppskontakt. Vi försöker hitta övningar som gör att vi håller ett visst avstånd så långt det är möjligt. Dela gärna tips och idéer med varandra.

Träningsmatcher i fotboll kan genomföras enligt VFF´s rekommendationer så länge matcher spelas lokalt och det har gjorts en riskbedömning av hemmalaget, mallen för det finns att hitta här.

Seniorlag och äldre ungdomslag ska även få träningsmatchen sanktionerad av Västerbottens Fotbollsförbund.

Som ledare är du ansvarig för att vara uppmärksam på deltagare som visar symptom och vid en sådan situation ska du uppmana den aktiva att avbryta sitt deltagande och om den aktiva är under 18 år, informera förälder/målsman. Du ska också vid varje aktivitet påminna om handhygien, att undvika direkt kroppskontakt och att byta om hemma.

Information till alla aktiva:

·        Förkyld eller hängig, eller annan symtom = Stanna hemma.

·        Vi delar inte vattenflaskor.

·        Vi tvättar händerna innan träning.

·        Vi byter om och duschar hemma.

·        Vi använder inte omklädningsrummen till samlingar.

·        Aktiva och ledare rekommenderas att använda handskar, för att minska smittspridningen.

Umedalens IP

Förening bör enligt Folkhälsomyndigheten begränsa antalet personer i och kring träningen, där begränsningen om 50 personer är ett riktmärke. Förordningens förbud gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket en fotbollsträning inte är i lagens mening. Totalt blir vi under träningsdagar fler på området samtidigt vid vissa tillfällen. Därför vill vi genomföra några åtgärder för att minska smittspridningen så mycket vi bara kan.

1.      Vi rekommenderar att föräldrar finns utanför staketet, så att det är ledare och barn i första hand på/vid planen.

2.      Samling sker med avstånd till andra lag i närhet till den plan del ni ska träna på.

3.      Vi har öppet entrén till Musköten för toalettbesök på bokade tider.

4.      Vi ställer cyklar och mopeder på långsidan av planen, (uppmärkt plats) för att undvika trängsel. Inga cyklar rakt framför ingången och inte heller inne på området.

Övriga möten

Gällande övriga föreningsmöten så anpassar vi dessa till ovanstående riktlinjer med fysiskt avstånd etc. Det betyder att vi ersätter fysiska möten med digitala lösningar där det bedöms lämpligt. Vi genomför inte fysiska möten i konferenslokalerna med fler än 15 personer och med de anpassningar som krävs. Möten med fler personer genomför vi alltså digitalt eller utomhus  (max 50 personer) med anpassningar.

Här finns tips på några digitala verktyg som kan användas. Vi kommer att försöka jobba fram tips och rekommendationer för digitala möten (till exempel föräldramöten) framöver.

Aktuella länkar

RF - Coronaviruset och Idrottssrörelsen